×

8 nippi, kuidas kevadpuhastus nauditavaks muuta

8 nippi, kuidas kevadpuhastus nauditavaks muuta

Kalendri järgi algas kevad juba 20. märtsil, kuid tõeliselt soojad ilmad alles hakkavad meie juurde jõudma. See aga tähendab, et toas on rohkem päikest, talvel peidus olnud detailid tulevad paremini esile ja nurga taha kogunenud tolmurull võib end just nüüd ilmutada. Seepärast ongi suurepärane aeg lüüa kodu tõeliselt läikima, et suvele mõnusalt vastu minna. Kevadpuhastus võib esmapilgul tunduda üks ülepea suur ettevõtmine, kuid läbimõeldult tegutsedes annab kodule kiirelt uue hingamise. Seepärast annamegi mõned head nipid, et kõik võimalikult lihtsalt ja mõnusalt kulgeks.

1. Pane paika plaan ja võta ette üks asi korraga

Kodusid on väga erineva suurusega, kuid läbimõtlematult tegutsedes võib ka kõige pisema toa koristus venida lõputult pikaks. Nii kaob motivatsioon ja päeva lõpuks tundub, et polegi mitte midagi ära jõutud teha. Võta paber ja pliiats ning jaga tööd ära tubade kaupa, lisades ka üldised ülesanded, mida on mõistlik teha korraga terves kodus. Sellise plaani järgi tegutsedes saad suure ettevõtmise jagada osadeks, mida võid teha ka näiteks mitme päeva või paari nädalavahetuse jooksul. Siis jääbki üle ainult oma lemmikmuusika mängima panna ja pihta hakata.

2. Alusta kodu südamest

Köök on koht, kust kodusoojus tihti alguse saab. Talve jooksul mõnusaid õhtusööke valmistades võib aga olla sinna üht-teist kogunenud. Esimese asjana tõsta tühjaks külmkapp, sorteeri välja vanad hoidised, mis võib-olla juba üleeelmisest aastast seisma jäänud ning puhasta hoolikalt külmkapi seinad ja riiulid. Kui asjad sisse tagasi saavad tundub kogu toit palju värskem ning tervislikum. Kapid ja riiulid ning ka igas kodus enamasti leiduv sahtel, kuhu panna asjad, millele paremat kohta kohe ei leidu, on talve jooksul kindlasti lisa saanud. Sorteeri välja vajalikud asjad ning muu võid julgelt minema visata. Puhasta hoolikalt lisaks töötasapindadele ka pliidi ja kraanikausi tagused seinad, sest sinna koguneb küpsetamisel märkamatult rasva, mida pole hiljem võimalik nii kergelt kätte saada. Kaunista söögilaud ka mõne kevadlillega ning varsti tundubki kõik palju kevadisem. 

3. Ärata elutuba ellu

Kui talvekuude jooksul on diivan koht, kuhu tahetakse kiirelt pärast tööpäeva sooja teki alla pugeda, et naha vahele pugenud külm minema peletada, siis praegu on parim aeg sealt tõusta ja tegutsema hakata. Tõmba diivan tolmuimejaga puhtaks ning pese võimalusel ka patjate katted ja pleedid. Samuti vii välja ning klopi vaip. Kui soovid, et diivan ja vaip eriti värsked saaksid võid puhastamiseks laenutada spetsiaalsed tööriistad. Kui sinu tolmuimejal on eraldi otsik vaipade jaoks, käi pärast kloppimist ka sellega üle. Pühi tolmust puhtaks ka dekoratiivesemete all olevad riiulid, vaata, et diivanilaud ei oleks üle kuhjatud vanade ajakirjadega ning nihuta võimalusel kapp, riiul ja tv alus seinast eemale, et ka nende taga olev mustus kätte saada. Nii tunned kiirelt, kuidas toas on palju mõnusam olla.

4. Pane magamistuba hingama

Nii nagu pikkadest ja pimedatest talveöödest tekkinud väsimus hakkab soojade kevadilmadega vaikselt kehast väljuma, peaks selle ka magamistoast välja ajama. Korra aastas on hea voodi madratsit pöörata ja keerata, et see ära ei vajuks ning saaksid ka edaspidi end hästi välja puhata. Magamistubade suurim ettevõtmine on aga tavaliselt just riidekapp. Soojade ilmade tulekuga peaksid suured sulejoped ja mantlid leidma oma tee suvisele puhkusele ning välja tulema kergemad riided. Kapi puhastamiseks on hea teha see alguses nii tühjaks kui võimalik ja tõmmata tühi kapp ka tolmuimejaga üle. Seejärel sorteeri ära riided, mida suvel ei kanna, viska ära riided, mis on kulunud või katki ja pane eraldi riided, mida enam niikuinii ei kanna. Need on hea maha müüa või annetada neile, kel võib neid vaja minna. Nii tekib tuppa ning kappi rohkem ruumi, et kevadõhk saaks sisse tulla. 

5. Löö vannituba läikima

Koristusega vannituppa jõudes on hea pesta puhtaks nii rätikud kui ka näiteks vannitoa vaip. Kui kasutad dušikardinat võid korra aastas ka selle välja vahetada. Nii lisad väikse elemendiga kohe tuppa veidi uut ja värket. Hea on puhastada kõik pinnad korralikult puhastusvahenditega, sest märkamatult kogunev katlakivi võib ka kõige uuema vannitoa välimuse väsinuks muuta. Pese ning loputa kindlasti ka vannitoa prügikast ja võimalusel pane nõudepesumasinasse hambaharjade jaoks kasutatav tops. Kui kõik tehtud, tunned, et astuksid sisse justkui täiesti uute vannituppa ja iga hommik algab hoopis parema energiaga.

6. Lase päiksel särada

Kevade kõige parem osa on kindlasti valgust täis päevad ja soe päike. Selleks, et ka kodu saaks kevadest osa ja aknast välja vaadata oleks mõnus, peab ette võtma ka sellised suured tööd nagu akende ja kardinate puhastamine. Kuna päike toob esile kõik väiksed mustad plekid on hea pesta puhtaks ka kodu seinad, mis võib-olla talve jooksul mõned plekid peale saanud. Sellised ülesanded on mugav ette võtta korraga mitmes toas, sest kui oled juba korra rütmi sisse saanud, mööduvad need ettevõtmised palju parema hooga.

7. Too koju värksust

Kuna kevad on aeg, mil kõik uus tärkab, on see lisaks koristusele ka hea hetk kodu natuke värskendada. Kui on võimalus kodus veidi mööbli asetust muuta, lisada midagi uut või vahetada välja vanem mööbliese, võib tuba tunduda täiesti uuena. See ei pea olema midagi suurt, ka näiteks uued söögitoa toolid, tv alus elutoas või raamaturiiul võib toa olemust palju muuta. Furgneris on kvaliteetne disainmööbel taskukohase hinnaga ning tootjaid leiab nii Eestist kui ka mujalt. Kogu valikuga saad tutvuda meie e-poest. Lisaks on nüüd mööblipood avatud ka aadressil Sakala 7, Tallinn.

8. Premeeri end tehtud töö eest

Kui pikk töö tehtud, kummutid ja kapid puhtad ning aknast saab kevad ilusti sisse, tuleb ette võtta kõige tähtsam osa kevadpuhastusest – oma säravpuhta kodu nautimine. Luba endale midagi head ja võta kätte näiteks raamat, mida juba ammu lugeda oled tahtnud ning koristuse käigus raamaturiiulilt taas üles leidsid. Head kevadpuhastust!

close

Wishlist